Hemtandvård

 
Japp, uppgiften över lovet är förutom en fabulös salstenta även att fördjupa sig inom ämnet hemtandvård, något som vi förväntar oss att få många frågor kring i framtiden och att då inte bara säga vad andra säger till oss..faktiskt vara kritiska och söka vetenskapliga belägg för det vi förmedlar. I uppgiften skall vi välja minst 3 produkter att skriva om samt söka vetenskapliga studier som styrker (eller motsatsen!) dess påstådda effekt. Och sedan råda en förvirrad djurägare med hundar som har problem med munhålan om vad vi kan rekommendera och VARFÖR. Att kunna motivera till varför man behöver göra vissa saker även om de känns jobbiga och att göra det på ett BRA pedagogiskt sätt så att djurägaren själv känner sig motiverad att hjälpa sitt djur istället för påhoppad för att det blev fel från början, vi vill ju hjälpa både dem och djuren på ett bra sätt! 
 
Har man en hund eller katt med problem i munhålan i form av tex. tandsten eller gingivit (inflammation i tandköttet) så finns det ett flertal åtgärder man kan ta till. De jag valde att läsa mer om var Plaque-off, Dentastix och Specialfoder. Alla vilka är ett bra komplement till tandborstning. De specialfoder jag läst om innehåller ofta mkt fibrer, mindre protein för att begränsa en beståndsdel i plack) och mindre kalcium eftersom det ihop med främst fosfor gör att placket mineraliseras till tandsten. I många lindriga fall tänker jag mig att tandborstning med någon ev. komplementprodukt kan göra susen. Det behöver heller inte vara specialfoder per se utan bara det att djuret får torrfoder istället för blötfoder gör skillnad då torra foderkulor ger mer arbete för käkarna och en mekanisk rengöring av tänderna. 
 
Grunden i det hela är att hunden måste få använda sina tänder, tugga! För många kan det räcka. Ser på Miko som snart är 6 år, han tuggar regelbundet på ben tex och har ytterst ytterst lite tandsten på canintänderna i överkäken. Och ser sen till brorsans lilla jaktkorsning som inte får några ben och är av en mindre ras där tänderna sitter tätare...ja han har väldigt mkt plack framförallt. 
 
En av mina favoritlärare förspråkar starkt tandborsten, det finns inget som slår mekanisk rengöring. Och för bäst effekt måste man vara konsekvent och borsta varenda dag. Så det har blivit nästa projekt här hemma, att lära jyckarna att gilla tandborsten. För ska jag stå och predika fördelarna med tanborstning så vore det väl bra om jag vet hur man lär in och hur man på ett bra sätt borstar och det gagnar ju bara mina små monster! För helt ärligt, innan den här utbildningen så ryckte jag mest åt axlarna åt tandborstning av djur. Nu ser jag lite annorlunda på saken! Så introduktionen börjar med hantering, att jag sitter och håller i dem och pysslar med munnen, något de är vana vid. Sedan introducera tandborsten som skall vara positivt, mkt beröm. Och börja med att borsta någon tand och sen öka på efterhand att det fungerar. Viktigt att tänka på att man tillslut vill kunna borsta både in och utsida på tänderna då plack och tandsten sätter sig var de vill:) Och det här går att skriva hur mkt som helst om...men se, jag tvivlar på att någon orkar med och läsa mer (vilket typ betyder du mor och ev E haha) 
 
Så nu borde jag väl ta mig i kragen och faktiskt skriva klart arbetet...det är att ta tag i och läsa de där 4 långe studierna på engelska som lite grann tog emot när matkoman slog in^^ 
 
Miko & Lystra fick före jul varsin barntandborste med mjuka borst. Tandkräm finns att använda men de flesta är enbart för smakens skull för att positivt förstärka borstningen om det visar sig krångligt. Testar utan först o ser vad de tycker om saken!  (ska man så finns det tandkrämer som har en viss bakteriedödande och slipande effekt men annars räcker det att fukta borsten då det är den mekaniska rörelsen som är det som får bort plack!)
 
 
Nej, sluta skulle jag ja..!
OVER AND OUT
 
 
 
 
OVER AND OUT
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback